Parochiefederatie Born

Parochiefederatie Born

Samen sterk

Week van de armoede

Wellicht heeft u al gehoord van de internationale “Dag van de Armoede” die op 17 oktober wordt gehouden. In Limburg is deze week benoemd tot de “Week van de Armoede” om extra aandacht hierop te vestigen.

Dit gebeurt onder andere door theatervoorstelling “De Omzieners”, mede gemaakt en gespeeld door mensen die in armoede leven, waardoor het echte leven op het toneel gebracht wordt. De eerste voorstellingen zijn inmiddels geweest en de reacties zijn zeer positief, mensen zijn onder de indruk van het verhaal. De voorstelling wordt nog een aantal keren opgevoerd op diverse plekken in Limburg, van harte aanbevolen om daar samen met jullie jongeren naartoe te gaan.
Meer informatie over de voorstelling en de data en locaties: http://pausfranciscusgroepen.nl/theatervoorstelling-de-omzieners

Daarnaast kan deze internationale dag van de armoede ook een mooie kans zijn om met tieners en jongeren stil te staan bij armoede en wat dat eigenlijk betekent.
Ik wil jullie graag wijzen op een aantal werkvormen voor jeugdgroepen die hiervoor zijn ontwikkeld door JOP (vanuit de protestantse kerk) en die mogelijk als inspiratie kunnen dienen voor een activiteit. Het zijn suggesties, dus pas ze vooral aan zodat ze bij je eigen groep passen!
https://jop.nl/actueel/werkvormen-geld-armoede-schulden
https://jop.nl/werkvormen/arm-in-nederland
https://jop.nl/werkvormen/platzak-of-steenrijk
https://jop.nl/werkvormen/geen-cent-te-makken

De werkgroep Arme Kant van Nederland heeft een budgetspel gemaakt:
http://www.armekant-eva.nl/publicaties/budgetspel.html
Ook het Bordspel rondom de zeven lichamelijke werken van Barmhartigheid sluit goed bij dit thema: http://www.debakkerijleiden.nl/nieuws/2016/11/download-bordspel-7-werken
Ook heeft diaconaal centrum De Bakkerij in Leiden nog een aantal spel/werkvormen rondom de Werken van Barmhartigheid op papier gezet, die zeker voor tieners de moeite waard zijn: http://www.debakkerijleiden.nl/sites/default/files/attachments/M25%20LEIDEN_spellen.pdf

Uiteraard kun je ook concreet aan de slag als groep, denk bijvoorbeeld aan:
– Een bezoek en/of meehelpen bij de voedsel-, kleding of speelgoedbank
– Producten inzamelen voor de voedselbank of (kerst)pakketten voor mensen die wel iets extra’s kunnen gebruiken
– Cadeaupakketten maken voor Sinterklaas (voor gezinnen die het niet breed hebben)
– Bezoek aan het een nachtopvang van bijv. het Leger des Heils en daar meehelpen

Voor wie met de wat oudere jongeren de diepte in wil rondom dit thema: Paus Franciscus heeft een boodschap geschreven voor de Eerste Dag van de Armen die op 19 November zal plaatsvinden. Deze boodschap is het Engels hier te downloaden: https://w2.vatican.va/content/francesco/en/messages/poveri/documents/papa-francesco_20170613_messaggio-i-giornatamondiale-poveri-2017.html

Uiteraard zijn deze suggesties slechts een startpunt, er is veel meer te bedenken wat je met tieners en jongeren rondom dit thema zou kunnen doen.
Als jullie vragen of aanvullingen hebben dan horen we dat zoals altijd graag, uiteraard ook als die niet specifiek betrekking hebben op het thema armoede.
Als we iets kunnen betekenen voor het jeugd- en jongerenwerk in jullie parochies dan doen we dat graag!