Samen sterk

Kerstmis: geen Fake News maar Real News

Iets wat mij de laatste tijd erg verontrust is het verschijnsel van Fake News. Media, politici en vele anderen verspreiden nieuws dat niet aan de werkelijkheid beantwoordt. Nepnieuws noemen we het ook wel. Nepnieuws wordt gebruikt om mensen te manipuleren en te misleiden. Het is volgens mij een verschijnsel dat absoluut niet te tolereren is. Er bestaan echt geen redenen om de werkelijkheid te verdraaien.

Als ik er echter verder over nadenk merk ik dat werkelijkheid niet alleen maar door nepnieuws wordt verdraaid. Kunnen we niet naast Fake News ook spreken over een Fake World. Voor hoeveel mensen speelt het leven zich niet af in een nepwereld, een wereld die met het echte leven niets meer te maken heeft. Ik denk hierbij aan tallozen die via computer en mobieltje leven in een virtuele wereld. Ik denk hierbij ook aan mensen die zich verliezen in een droomwereld van materialisme en consumptie. Ik denk hierbij aan tallozen die regelmatig hun toevlucht zoeken in een wereld van genot en drugs. En zo kan ik nog vele voorbeelden noemen dat mensen de realiteit ontvluchten en hun toevlucht zoeken in een Fake World.

Voor God is de wereld geen Fake World. Hij kijkt met liefdevolle ogen naar deze wereld die Hij geschapen heeft en naar wat wij ervan gemaakt hebben. God wendt zich niet af van de werkelijkheid. Daarom vieren wij binnenkort Kerstmis. In de geboorte van Jezus Christus laat God ons zien dat de aardse realiteit de moeite waard is. Met een open oog en een open oor, maar vooral een open hart voor mens en wereld gaat Jezus door het leven. Jezus’ onvoorwaardelijke voorbeeld van Liefde in Woord en Daad heeft velen wakker geschud. Hij heeft ons laten zien dat wij deze wereld niet hoeven te ontvluchten, maar dat wij deze wereld tot de mooiste wereld kunnen maken als wij maar zijn voorbeeld van Liefde navolgen. In deze zin wens ik ook u toe dat u zich door het Kindje in de Stal van Bethlehem laat wakker schudden. Laten we met de Herders en Engelen dit Echte Nieuws, dit Real News, verkondigen. Dat God ons en onze wereld de moeite waard vindt! In deze zin wens ik U een zalig kerstfeest en een gezegend 2018.