Huiszegen 2018 vanaf 6 januari weer verkrijgbaar

Ons thuis is de plaats die voor ons het belangrijkst is. Hier vinden wij geborgenheid in de kring van onze dierbaren. Hier delen wij samen met hen lief en leed. Hoe waardevol is het dan ook dat Gods zegen op ons huis rust.

In de weekeindmissen van 6/7 januari en 13/14 zullen daarom weer de Huiszegens 2018 uitgereikt worden.

U kunt deze thuis boven de deur van uw woning of huis­kamer kunt hangen. We vragen voor elke kaart een gift van 1 Euro als ondersteuning van het parochieel jongerenwerk.

Betekenis

De letters C+M+B worden in verband gebracht met de namen die vanuit de traditie aan de wijzen uit het oosten zijn gegeven: Caspar, Melchior en Balthasar.
Maar deze letters betekenen nog meer. Zij zijn ook de beginletters van de zegentekst “Christus Mansionem Benedicat”, vertaald “Christus zegene dit huis”.
De letters worden ook in verband gebracht met de drievoudige openbaring van de Heer. Kerstmis is het feest van de openbaring aan alle mensen. Deze openbaring van God wordt gevierd met Driekoningen, bij het feest van de Doop van de Heer en bij het eerste wonder van Christus in Kana. Zo wijzen de letters ook naar deze feesten: de bruiloft in Kana (Cana), de aanbidding van de Wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma).

Bij de huiszegen kan het volgende gebed worden gebruikt:
„Heer, wees aanwezig bij uw dienaren, die vragen om de zegen voor hun huis. Laat hen ervaren dat Gij hun toevlucht zijt, als zijn hier verblijven, mogen zij vreugde vinden in U als begeleider, wanneer zij het verlaten, en mogen zij het genoegen ondervinden dat Gij hun gast zijt, wanneer zij in dit huis terugkeren, totdat zij in het huis van uw hemelse Vader een plaats vinden die voor hen bereid is. Gij die leeft en heerst in de eeuwen der eeuwen. Amen.”

Buitenland

In het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland, wordt de huiszegen met krijt boven de voordeurpost geschreven. Eerst wordt het jaartal en de letters met gewijd krijt bovenaan de deurpost geschreven: 20 C+M+B 18. Dan wordt met wierook en het Driekoningenwater elk vertrek besprenkeld en een zegen uitgesproken. Indien mogelijk wordt dit door een priester gedaan of anders door het hoofd van het gezin.