Carnaval hoort bij Limburg en Limburg hoort bij Carnaval

Binnenkort is het Limburgse Land weer in de ban van de carnaval. Er wordt gezongen, gedanst, gelachen en veel plezier gemaakt. Carnaval hoort bij Limburg en Limburg hoort bij carnaval. Voor velen zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zoals echte carnavalsvierders weten is Carnaval een christelijk feest. Het woord Carnaval bestaat immers uit de twee latijnse woorden „carne” en „vale”, en betekent zoveel als „vlees vaarwel”. Aan de vooravond van de vastentijd, de vastelaovend, willen we nog eens goed vieren. In de vastentijd willen wij ons dan door onthouding, door een beetje rustiger te doen, voorbereiden op het komende Paasfeest. Met pasen vieren we dat Jezus is verrezen. Dat is de kern van ons geloof.

Omdat de Carnavalverenigingen zich bewust zijn van de christelijke oorsprong van het feest worden er aan het begin van de Carnavalstijd en ook rond de 11 november Carnavalmissen gehouden. Deze zijn bedoeld om de vastelaovondsgedachte op een juiste manier over te brengen. Dat is heel belangrijk. Als we de carnaval op een juiste wijze vieren dan kunnen we daar ook voor het alledaagse leven twee belangrijke dingen uit leren.

Op  de eerste plaats is carnaval een feest voor iedereen, het moet “gevierd en belaef waere door alle inwoners jonk en aad”. Met Carnaval is iedereen gelijk en alle verschillen worden weggenomen. We vieren allen samen zonder onderscheid van persoon. Iedereen mag er bij horen. Met deze dagen mogen we ook met een gezonde dosis zelfspot naar onze eigen fouten en tekorten kijken. Bij het zien van onze eigen fouten zullen we een heel stuk milder omgaan met de fouten van onze medemensen.

Op de tweede plaats is carnaval het feest van het relatieveren. Met carnaval is alles betrekkelijk. Met carnaval vinden we onszelf niet meer zo belangrijk en zijn veel van onze noden en zorgen minder groot. Al het gepieker en gezorg maakt enkele dagen plaats voor onbevangen vreugde en vrolijkheid. Voor het alledaagse leven kunnen we hieruit leren om eens wat dankbaarder te zijn voor al die goede dingen die we in ons leven hebben. En als we straks weer dreigen te gaan jakkeren en jagen laten we dan er aan denken dat wij ons leven zelf moeten leven en niet geleefd moeten worden.

In onze parochiefederatie staan we bekend om op een juiste en fijne wijze Carnaval te kunnen vieren. En dat is goed. In deze zin wens ik iedereen geweldige carnavalsdagen en dat we ons allen op aswoensdag weerzien om God te bedanken al het goede wat God ons altijd weer geeft.

Op zondag 4 februari is om 11.11 uur de Carnavalsmis in de Willibrorduskerk te Obbicht en op zaterdag 10 februari om 19.15 uur in de Martinuskerk te Born.