Emeritus-paus Benedictus XVI overleden

De 95-jarige emeritus-paus Benedictus XVI is op zaterdag 31 december om 9.34 uur in zijn residentie in het Vaticaans klooster Mater Ecclesia overleden. Benedictus  XVI was paus van 2005 tot 2013. Daarna koos hij zelf voor een teruggetrokken leven. Vanaf maandagochtend 2 januari 2023 zal het lichaam van de emeritus-paus in de Sint-Pietersbasiliek liggen, zodat de gelovigen afscheid kunnen nemen,” zo heeft de persdienst van het Vaticaan laten weten.

Al enkele dagen was de gezondheidstoestand van de emeritus paus verslechterd door het vorderen van de leeftijd. Paus Franciscus zelf deelde het nieuws over de verslechterende gezondheid van zijn voorganger publiekelijk aan het einde van de laatste Algemene Audiëntie van het jaar, op 28 december. De paus had mensen uitgenodigd om te bidden voor de emeritus-paus, die “erg ziek” was, zodat de Heer hem zou troosten en steunen “in dit getuigenis van liefde voor de Kerk tot het einde.” Na deze uitnodiging ontstonden gebedsinitiatieven die zich op alle continenten vermenigvuldigden, samen met een stroom van solidariteits- en nabijheidsboodschappen van wereldlijke leiders.