Kerkhof Obbicht

Het kerkhof aan de Hitsbergerweg in Obbicht verkeerde dit jaar in barslechte staat, het onkruid overwoekerde de paden en graven, hetgeen leidde tot veel commentaar en klachten van nabestaanden.
Dagblad de Limburger publiceerde zaterdag 18 september onderstaand interview.

Toch gif nodig tegen onkruid
Onkruid overwoekerde het kerkhof van Obbicht, tot ongenoegen van dorpelingen. Een proef met natuurlijke bestrijding mislukte jammerlijk: „Je ontkomt haast niet aan gif.”
„Het was een drama”, verzucht Lion Demarteau als hij terugblikt op hoe het kerkhof aan de Hitsbergerweg in Obbicht er deze zomer bijlag. Het welig tierende onkruid ontsierde de waardigheid van de graven. De man die namens het parochiecomité vrijwilligers aanstuurt om het kerkhof te onderhouden heeft ze ook gelezen, de niet malse commentaren op social media. „Ja, deze situatie is onacceptabel.”

Voor het eerst deed de parochie, eigenaar van het kerkhof, dit jaar een proef met op andere wijze verdelgen van onkruid. Demarteau: „We besloten uit milieuoverwegingen niet meer met gif te spuiten. Hoveniers mogen dat al lang niet meer, maar wij als particulier nog wel. Desondanks kozen we de natuurlijke aanpak.”

Dat hebben ze geweten. De vrijwilligers gingen dapper met azijn en zout aan de slag om de ongewenste plantengroei tegen te gaan. Zonder succes. „Het was een zomer met zon en regen, groeizaam weer. Daardoor ontstond een explosie van onkruid. Er viel niet tegen op te werken. De regen spoelde alles weer weg.”

Van lieverlee greep de parochie terug op het ongewenste gif. „We konden het niet meer aanzien. Met acht man zijn we vorige week aan de slag gegaan om met de hand de planten uit de grond te trekken. Vervolgens hebben we toch maar weer gif gespoten.”

Je ontkomt er haast niet aan als je met een kleine groep vrijwilligers onkruid buiten de deur wilt houden, heeft Demarteau geleerd. „Die mensen doen hun stinkende best en maken elke maand tijd vrij. Niet alleen om het onkruid te wieden. Ook de heggen worden gesnoeid en het grind wordt netjes aangeharkt.”

Hij vertelt dat een nabestaande voor het eerst heeft geholpen het kerkhof netjes te houden. „Die zei: ‘je kunt wel klagen, maar je kunt ook de handen uit de mouwen steken’. Hij heeft bovendien zijn minitractor uitgeleend om de onlangs met parochiegeld aangeschafte giftank met motorspuit voort te trekken over het veld.” Vrijwilligers die willen helpen kunnen zich nog melden.

Demarteau ziet een week na de hernieuwde chemische aanpak dat het gif zijn werk doet. „Het onkruid verschrompelt en verdwijnt. Het gif doodt blad en wortel. Daarnaast gaan we het grind in de toekomst zo veel mogelijk vervangen door gras.” Het kerkhof wordt dagelijks bezocht. „Hopelijk kunnen we op korte termijn de bezoekers weer een fatsoenlijke aanblik bieden bij het gedenken van hun naasten.”