Onthulling wapenschild Mgr. Buckx

Op zaterdag 3 maart werd in de kerk van Born het wapenschild van bisschop Buckx onthuld.
Chrit Pernot heeft in 2008 het boek “Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold”gepubliceerd en werd benaderd door het Sikkensmuseum in Sassenheimof hij het wapenschild van Mgr. Buckx wilde hebben. Hij heeft dit vervolgens geschonken aan Heemkundevereniging “Bicht” en uiteindelijk werd de parochie H. Martinus Born eigenaar.
De werkgroep (Chrit Pernot, Miel Jaspers, Drè Schlössels en Ger Lamers) heeft ervoor gezorgd dat het wapenschild een passende plek kreeg in de kerk en er een feestelijke ceremonie werd georganiseerd voor de onthulling. Pastoor Houwman zegende het wapen, dat als spreuk heeft: “misericordia et veritas” (barmhartigheid en waarheid)  .
Mgr. Buckx werd geboren op 6 augustus 1881 te Born. Na zijn opleiding trad hij in bij de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus en studeerde filosofie en theologie in Leuven en Rome.
Uiteindelijk werd hij bisschop te Finland. Hij overleed in het klooster te Leyenbroek en zijn laatste woorden waren: “Ik zegen Finland, al de missies, de gehele communiteit, alle priesters, mijn geliefd Born.”